Politiek

Eberhard van der Laan haalt uit naar landelijke pers

14-09-2017 16:27

De Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan (PvdA) heeft donderdag uitgehaald naar de landelijke pers. Tijdens een schorsing van het debat over het haperende deradicaliseringsbeleid van de gemeente en het strafontslag van Saadia a. T. liet Van der Laan zijn microfoon openstaan. Met een blik op de perstribune liet Van der Laan zich tegen SP raadslid Remine Alberts die de vergadering voorzat ontvallen: “Als je ziet hoe de landelijke pers uitrukt om het ons moeilijk te maken.” Kort daarna werd Van der Laans microfoon uitgezet.

Zulks was te zien op de livestream van de lokale omroep Salto die het debat uitzond.

De burgemeester sprak tijdens het spoeddebat naar aanleiding van de kwestie rondom de inmiddels ontslagen topambtenaar Saadia a.-T., die zich als programmamanager van het team radicalisering en polarisatie schuldig zou hebben gemaakt aan belangenverstrengeling en fraude. Dat leidde tot grote zorgen bij de gemeenteraad over de antiradicaliseringsaanpak, waarvoor Van der Laan verantwoordelijk is.

Ondanks de problemen binnen het team radicalisering en polarisatie en de zorgen die daarover leven in de gemeenteraad, blijft Van der Laan achter zijn aanpak staan. Hij zei tegen de gemeenteraad dat hij vertrouwen heeft in de veiligheid in de stad. “Ook vandaag zeg ik: een aanslag kan elk moment gebeuren, maar we leveren goed werk. Dat neemt niet weg dat achterstallig onderhoud moet worden weggewerkt.”

Het lukte de burgemeester niet alle vragen bij de raad weg te nemen. Hij beloofde de resterende antwoorden in een brief na te sturen.