Politiek

Formatiewatch – Jeroen Dijselbloem ‘chagrijnig’ over trage formatie

08-09-2017 13:20

De kabinetsformatie duurt volgens minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) te lang. Dijsselbloem vindt dat ‘echt in toenemende mate problematisch’ worden, zei hij na de ministerraad. “Als u me dit in maart had gezegd, had ik u niet geloofd.” Dijsselbloem vindt dat de formerende partijen ‘moeten afronden’. Hij toonde zich ‘chagrijnig’ over het trage proces.

Ondertussen was er vrijdag ook goed nieuws voor Dijsselbloem: hij mag zijntermijn als voorzitter van de Eurogroep afmaken. Dat zeggen bronnen in Brussel en Den Haag tegen Het Financieele Dagblad. De zegslieden verwachten dat Dijsselbloem, ook als hij vermoedelijk in oktober als minister wordt afgelost, de groep van ministers zal blijven leiden tot januari 2018.

Dat hij zijn termijn kan volmaken wordt gezien als blijk van waardering. Dijsselbloem leidde de Eurogroep vijf jaar lang door Griekse stormen en ingrijpende bankenhervormingen. Dijsselbloem wilden niet bevestigen dat hij zijn termijn uitzit. “Het is altijd mijn intentie geweest om de termijn af te maken. We gaan het zien.”

ANP/TPO