Politiek

Weinig animo bij PvdA om Hans Spekman op te volgen: 3 kandidaten

04-09-2017 17:46

Alles wijst erop dat het niet zo goed gaat met de PvdA, schreef Chris Aalberts vorige maand in een reportage vanuit Rotterdam over de voorzittersschapsverkiezingen van de PvdA. Maandag werd bekend dat de animo om Hans Spekman op te volgen laag is. PvdA-leden hebben later dit jaar waarschijnlijk slechts twee keuzes bij het kiezen van een nieuwe voorzitter. De deadline om te solliciteren sloot maandag om 10.00 uur, maar behalve de Zwolse wethouder Nelleke Vedelaar en het duo Astrid Oosenbrug en Astrid Oosenbrug heeft niemand zich gemeld om Hans Spekman op te volgen. Een interne commissie moet hun kandidaturen nog wel goedkeuren.

Voormalig Kamerlid Oosenbrug en Oosterwijk, die beleidsmedewerker in Brussel is, waren begin deze zomer de eerste kandidaten die zich melden. Zij willen het voorzitterschap samen invullen. Vedelaar kandideerde zich afgelopen week.

Het liefst, zeggen ingewijden, had partijleider Lodewijk Asscher iemand als voorzitter gehad die hij goed kent. Dat schrijft NRC Handelsblad maandag. Aanbod is er: bewindslieden moeten straks op zoek naar een baan, ook staan er zo’n twintig Kamerleden op straat. Oud Amsterdams wethouder Carolien Gehrels wild eniet, campagnestrateeg Erik van Bruggen haakte af om gezondheidsredenen, Roos Vermeijvertrok naar een pensioenfonds. Keklik Yücel wilde uiteindleijk ook niet. Oud-Kamerleden Mei Li Vos en Loes Ypma werden volgens NRC ook benaderd maar zeiden ook nee.

Van 26 september tot 4 oktober kunnen de leden hun stem uitbrengen. Spekman maakt op 7 oktober plaats voor zijn opvolger(s).

Lees ook

NRC Handelsblad – Voorzitter zijn van de PvdA – dat wil bijna niemand

TPO/ANP