Politiek

Rijksvertegenwoordiger Gilbert Isabella (PvdA) stapt toch op

30-08-2017 14:05

Rijksvertegenwoordiger voor Bonaire, Sint-Eustatius en Saba (ook wel de BES-eilanden genaamd) Gilbert Isabella (PvdA) stapt toch op. Vorige week ontstond onduidelijkheid over zijn benoeming. Die zou komende vrijdag ten einde komen. Een woordvoerder van minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Ronald Plasterk (PvdA) had echter desgevraagd tegen het Antilliaans Dagblad gezegd dat Isabella voor een periode van zes jaar was benoemd. Dat wekte wrevel bij de Tweede Kamer omdat Plasterk het parlement in 2014 had voorgehouden dat de benoeming voor drie jaar zou gelden. VVD, PVV, CDA, D66, GroenLinks, PvdA, 50Plus en SGP eisten onder aanvoering van SP Kamerlid Ronald van Raak vervolgens opheldering van de minister.

Plasterk schrijft woensdag aan de Tweede Kamer dat Isabella tot eind dit jaar aanblijft. Ook laat Plasterk weten dat Isabella tijdens zijn sollicitatiegesprek wist dat de benoeming voor drie jaar zou gelden.

 

“Ter uitvoering van de profielschets en sollicitatieprocedure hebben dit jaar enkele tussentijdse gesprekken plaatsgevonden met de Rijksvertegenwoordiger die met ingang van 1 september 2014 is benoemd. Naar aanleiding van deze gesprekken is besloten dat de heer Gilbert Isabella tot het eind van dit jaar in functie zal blijven. Daarmee kan invulling worden gegeven aan een zorgvuldige overdracht. Graag spreek ik reeds nu mijn erkentelijkheid uit voor zijn inzet.”

 

Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft nog geen nieuwe vacature voor de functie van Rijksvertegenwoordiger opgesteld. Ronald van Raak in een reactie aan ThePostOnline: “De minister keert op zijn schreden terug en respecteert de afspraken die de Tweede Kamer met hem heeft gemaakt.”

Benoeming was al omstreden

De benoeming van Isabella in 2014 was vanaf het begin omstreden. De Utrechtse oud-wethouder was betrokken bij een reeks aan affaires in de Domstad. PVV-leider Geert Wilders zei destijds tegen ThePostOnline dat de benoeming vergezeld ging van een ‘geur van corruptie en vriendjespolitiek’. De PVV’er wees er onder meer op dat oud-Kamervoorzitter Gerdi Verbeet (PvdA) in de commissie zat die Isabella voordroeg. Daarnaast sprak  de Eilandraad van Sint Eustatius unaniem uit geen vertrouwen in Isabella te hebben. Plasterk besloot de benoeming uiteindelijk toch door te zetten.

Lees ook

Dossier Gilbert Isabella