TPOok!

 
avatar
   
Politiek

Bits of Freedom ziet Ministerie van Waarheid niet zitten

Journalistenvakbond ook niet

“Het is altijd een goed idee als er meer wordt samengewerkt op het gebied van veiligheid, ook in het digitale domein. Maar we zitten niet te wachten op een ministerie van Waarheid dat ons gaat vertellen dat twee plus twee vijf is, zoals in het boek 1984 van George Orwell.” Dat zegt Bits of Freedom (BoF). De stichting, die zich inzet voor digitale burgerrechten, reageert op een voorstel van brigade-generaal Wilfred Rietdijk. Die wil media en overheid nauwer laten samenwerken in de strijd tegen verspreiding van nepnieuws.

Update 14.58 – Journalistenvakbond ziet ook niets in voorstel

Algemeen secretaris Thomas Bruning van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) ziet niets in een nauwe samenwerking tussen media en overheid in de strijd tegen nepnieuws. “Laten we niet vergeten dat desinformatie ook van diezelfde overheid kan komen. Het is absoluut belangrijk nepnieuws tegen te gaan en juist daarom is de onafhankelijkheid van de journalistiek essentieel. De overheid is er om die onafhankelijkheid te faciliteren.”

In een interview dinsdag in de Volkskrant pleit Rietdijk voor het sluiten van een pact tussen overheid en de belangrijkste media om bijvoorbeeld actief te zeggen of iets geverifieerd is of niet, en dat de media dat erbij plaatsen. “Iedereen heeft een telefoon, iedereen is benaderbaar. De mogelijkheid tot beïnvloeding is groot. Landen als China, Rusland, Iran VS en Israël lopen in deze ontwikkelingen voorop”, aldus de generaal. Rietdijk is de strategisch adviseur Nationale Veiligheid en Cyber van het ministerie van Defensie.

Lees ook

Brigadegeneraal wil Ministerie van Informatie want ‘nepnieuws uit Rusland’

ANP

Steun direct Redactie

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken: (Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.