Politiek

Bert Koenders neemt afstand van uitspraken eigen ambassadeur in Hongarije

25-08-2017 14:29

Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken neemt afstand van omstreden uitlatingen van de Nederlandse ambassadeur in Hongarije. Hij denkt dat die zijn woorden niet zo heeft bedoeld. Koenders zei dat na de ministerraad.

“Er mag natuurlijk op geen enkele manier de indruk ontstaan of gezegd worden dat de Hongaarse regering dezelfde methodes heeft als terroristen. Dat is gewoon niet goed en daar neem ik ook afstand van.” Koenders zegt dat hij niet weet of de ambassadeur ‘dit precies zo bedoeld heeft, maar een vergelijking tussen een EU-lid en de methodes van terroristen is gewoon niet aan de orde’.

Koenders weet nog niet of hij excuses gaat aanbieden aan de Hongaarse minister van Buitenlandse Zaken.  Ik zal hem eerst eens even bellen””, aldus de minister. Koenders wil het incident vooral ‘niet heel groot laten worden’.

Het neemt volgens Koenders niet weg dat Nederland wel degelijk kritiek heeft. Hij wijst erop dat Hongarije ondanks besluitvorming in de Europese Unie vluchtelingen niet opneemt, ook is er volgens Nederland erg strenge wetgeving voor ngo’s en zijn er zorgen over elementen van de rechtsstaat in Hongarije. “Maar dat heeft niets te maken met ISIS-methodes”, benadrukt Koenders.

In een afscheidsinterview uitte ambassadeur Gajus Scheltema zich kritisch over de Hongaarse regering. Tegenover het Hongaarse blad 168 Oraj vergeleek hij de manier waarop die ‘een vijandbeeld creëert’ met de manier waarop extremisten en ‘verliezers van de globalisering’ dat doen. Hongarije roept uit woede hierover zijn ambassadeur terug.

De Hongaarse regering staat niet alleen in haar woede. PVV-leider Geert Wilders diende vrijdag direct Kamervragen in over de kwestie en wil onder meer weten of de Nederlandse regering van plan is haar excuses aan te bieden aan de Hongaren.

ANP