Politiek

Bonusquote: Das Kapital legt lachwekkende Kamervragen D66 over Powned uit

23-08-2017 19:43

 

“Paternotte doelt hier op het verhaal dat PowNed in de zomerperiode een dagelijks programma van zes minuten uitzendt waarin de webfilmpjes van die dag achter elkaar gemonteerd worden met een voice-over van Weesie. Schande foei vreselijk natuurlijk, maar ja. PowNed maakt gebruik van een overgangsregeling, waardoor het loon per jaar wordt afgebouwd tot het binnen de norm van €179.000 valt. Daarbij worden in 2021 de nieuwe vergunningen aan omroepen toegekend, en moet PowNed net al andere omroepen 150.000 leden hebben om als omroep in het publieke bestel te blijven. Dat aantal heeft het nu bij lange na niet, maar tot die tijd kan niemand aan PowNed komen. Sander Dekker niet en Jan Paternotte ook niet. Maar het is wel lekker schoppen op het loon dat Weesie en Castricum (€196.585) verdienen. En daarom is het oorspronkelijke doel van PowNed (wegpissen van belastinggeld), nog steeds niet veranderd.”

 

Wat Das Kapital zegt. Je kunt over het loon van Powned-voorzitter Weesie en Powned-uniektalent Castricum jammeren wat je wilt maar het valt ten eerste allemaal keurig binnen de norm (dat had Jan Paternotte van D66 kunnen weten als hij de jaarverslagen had gelezen, die de staatssecretaris wél heeft gelezen. In het Volkskrant-artikel over Powned stond namelijk helemaal niets wat niet openbaar of onbekend is) en ten tweede is het een weeffout van het omroepbestel, niet van Powned, die gewoon gebruik maken van de bestaande regelingen.

Paternotte (Jan, niet Bas) kan exact dezelfde Kamervragen (PDF) stellen over elke andere omroep en elk ander salaris van voorzitter of uniek talent, de antwoorden zullen precies hetzelfde zijn. De regels over de salariëring liggen al lang vast. Sowieso, er is geen enkele organisatie waar salarissen zo streng worden gecontroleerd of kritisch bekeken door de staatssecretaris dan de NPO.

Toch leuk geprobeerd van deze D66-nieuwkomer in de Kamer. Maarja, alle begin is nou eenmaal moeilijk.