Politiek

Formatiewatch – VVD legt wensen PvdA voor aan andere partijen

21-08-2017 13:01

De VVD bespreekt de PvdA-wens om al in de komende begroting geld uit te trekken voor hogere lerarensalarissen met de andere formerende partijen. De PvdA-top heeft de collega’s van de VVD maandagochtend laten weten hoeveel extra geld ze voor juffen en meesters in de nieuwe begroting opgenomen willen zien.

De VVD laat doorschemeren zo’n loonsverhoging niet tegen te willen houden, maar wilde het uitreiken van dat cadeautje overlaten aan het nieuwe kabinet waarover zij met CDA, D66 en ChristenUnie onderhandelt. Die drie partijen zouden ook neigen naar een extraatje voor de leerkrachten. Maar de PvdA staat erop dat er al in de begroting die het kabinet deze maand opstelt extra geld wordt uitgetrokken.

PvdA-leider Lodewijk Asscher dreigde eerder het demissionaire kabinet op te blazen als er niet deze maand al geld op tafel komt. Dat wekte de woede van de VVD.

De regeringsploeg van VVD en PvdA loopt op zijn laatste benen, maar moet de begroting voor volgend jaar nog opstellen omdat er nog geen nieuw kabinet is. Zijlstra hoopt op ‘een soort zwaluwstaart’ om de begroting van het demissionaire kabinet te vervlechten met het regeerakkoord waaraan de VVD met CDA, D66 en ChristenUnie werkt.

ANP