Politiek

Metro-columniste: Vanwege deze foto is Thierry Baudet een racist

15-08-2017 15:43

Vlog van Metro-columniste Elfie Tromp dinsdag. In nog geen 2,5 minuten stelt ze dat Forum voor Democratie-voorman Thierry Baudet een racist is. Tromp is geen fan van Baudet.  Ze schreef eerder al dat ze hem met een besmeurde dildo op de wang wil tikken (en Theodor Holman ‘haatneuken’ maar dat is een ander verhaal). Aanleiding is een kiekje waarop Baudet en publicist Geerten Waling (Elsevier/Volkskrant) te zien zijn met auteur en propagandist James Ronald Kennedy. Kennedy schreef onder meer The south was right! Tromp koppelt dat aan de rellen in Charlotsville dit weekeinde waar nazi’s en extreem-links met elkaar op de vuist gingen en klaar ben je met je vlog:

 

“Wat wil je nog meer voor duidelijk bewijs? Dat hij zijn Surinaamse buurman opknoopt aan de lindeboom in zijn straat? Thierry Baudet is een seksist en een racist en zijn volgers ook.”

 

Maar wat is de achtergrond van de foto?

Deze is allereerst ruim een jaar geleden gemaakt, op dinsdag 26 juli 2016. Baudet had nog niet bekendgemaakt de politiek in te willen.

Nieuws- en opinieweblog Geenstijl pikte de kwestie op, ophef volgde. Baudet en Waling speelden vervolgens volledig open kaart over hun bezoek.

‘Aangeleerde verontwaardiging’

Volgens Waling liet de ‘aangeleerde verontwaardiging’ geen ruimte ‘voor een interessant argument dat prominent in zijn boeken (Kennedy dus, BP), zoals The South was right! (2010), voorkomt: het Zuiden vocht voor state rights, tegen de dominante inmenging van de federale overheid vanuit Washington DC. Al sinds de uitvinding van de Verenigde Staten is dat een fundamenteel staatsrechtelijk thema – en nog steeds is het een rode draad in vrijwel alle politieke conflicten in dit land’. Om aan te vullen met: “Met de nederlaag van het Zuiden in de Burgeroorlog is definitief het confederale verhaal begraven onder bloed, modder en verdachtmakingen. De morele diskwalificatie van mensen als Kennedy (en zelfs van Nederlanders die hun verhaal willen horen), verhindert een serieus debat. Dat zou moeten gaan over zelfbestuur, democratie en prangende staatkundige kwesties, niet over wie het hardste de slavernij veroordeelt.” U moet het maar even teruglezen.

‘Het Nederlands debat op z’n smalst’

Baudet schreef op TPO over het bezoek aan the Deep South (dat ook langs het Whitney Plantation slavernijmuseum in Louisiana en het Tennessee State Museum in Nashville (‘over de tragische geschiedenis van de Native Americans‘) ging:

“Ben ik het helemaal met Kennedy eens? Och, moeilijk te zeggen. Op sommige punten maakt hij zeker interessante analyses, op andere punten heb ik mijn twijfels. Maakt dat uit voor een ontmoeting? Natuurlijk niet. Mag je dan ook geen foto online plaatsen? Wat een onzin. Toch ontstond grote ophef op internet. Ik zou een ‘racist’ zijn, een voorstander van slavernij, ik zou lid zijn geworden van de Ku Klux Klan. GeenStijl scandeerde zelfs dat ik nu ‘voor migratie van slaven’ zou zijn. Geen van de woedende reaguurders had blijkbaar enig idee wat deze auteur betoogt; en nog geheel los daarvan, geen van hen vindt blijkbaar dat je een ontmoeting met een auteur mag hebben ongeacht de vraag in hoeverre je het met hem eens bent. Het Nederlands debat op z’n smalst.”

Waarvan akte.

 
Helaas: deze aanbieding is verlopen, maar probeer deze boeken eens