Politiek

Haagse haatprediker Fawaz Jneid krijgt gebiedsverbod

15-08-2017 22:10

De omstreden Syrisch-Libanese imam Fawaz Jneid, die in Den Haag actief is, heeft een gebiedsverbod gekregen. Een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie bevestigt de maatregel.

Volgens het ministerie verkondigt de man een intolerante boodschap en draagt hij zo bij aan radicalisering. Het gaat om een tijdelijk gebiedsverbod, dat door minister Stef Blok (Veiligheid en Justitie) is opgelegd. Dat is gebeurd ,,in nauw overleg” met de Haagse burgemeester Pauline Krikke.

Fawaz Jneid hield gebedsdiensten in een pand in de Haagse Cilliersstraat dat alleen mag worden gebruikt als bedrijfsruimte. Krikke noemde die diensten vorige week al ‘zeer ongewenst’ en eiste van de organiserende stichting Qanitoen dat hier een einde aan zou komen.

Fawaz Jneid werd eerder als hoofdimam ontslagen door de salafistische As-Soennahmoskee in Den Haag. Hij zou onwettig huwelijken hebben gesloten en het moskeebestuur dwars hebben gezeten.

Het gebiedsverbod geldt in de Schilderswijk en Transvaal, waar de Cillierstraat is gelegen. Burgemeester Krikke verwelkomt de maatregel. “Samen met vele Hagenaars – jong en oud, man en vrouw, gelovig en niet-gelovig, moslim en niet-moslim – werk ik iedere dag hard om het leven in de stad voor iedereen zo vrij en veilig mogelijk te maken”, laat ze weten.

“Een hernieuwd podium voor Fawaz Jneid en zijn extremistische opvattingen staat haaks op dat doel. Daarom zetten we als gemeente samen met politie, OM en NCTV alles op alles om te voorkomen dat hij voet aan de grond krijgt in onze stad.”

ANP