Politiek

Peilingwatch – PvdA en Forum voor Democratie even groot

10-08-2017 18:00

PvdA en Forum voor Democratie zijn in de midzomerse peiling van Ipsos Politieke Barometer even groot. Partijleiders Lodewijk Asscher (PvdA) en Thierry Baudet (Forum voor Democratie) kunnen beiden rekenen op zeven zetels.

Opvallend is dat D66’ers als enige achterban van de formerende partijen het minst positief zijn met een kabinet van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie. 41 procent van hen zegt zich te kunnen vinden in deze constructie. Daarmee is het draagvlak onder D66’ers flink gezakt: een maand geleden gaf 54 procent aan tevreden te zijn. Onder VVD’ers en CDA’ers is het draagvlak onverminderd groot, met respectievelijk 72% en 58%. Ook ChristenUnie-stemmers zouden zich goed kunnen vinden in de deelname van hun partij in deze vorm.

Nog geen kwart van de Nederlanders denkt dat dit centrumrechtse kabinet plannen zal uitvoeren die voor hen belangrijk zijn. Alleen VVD’ers zijn met 56% overwegend overtuigd dat er voor hen belangrijke zaken behandeld worden. Onder CDA’ers (44 procent) en D66’ers (32 procent) is dit vertrouwen aanzienlijk lager.

Lees ook

Ipsos – Groot electoraal enthousiasme formatiepoging blijft uit