Politiek Buitenland

Brussel over fipronilcrisis: Europese landen moeten stoppen met gemeen tegen elkaar doen

10-08-2017 14:19

Europese landen die zijn getroffen door de fipronilcrisis moeten volgens Brussel niet met een beschuldigende vinger naar elkaar wijzen, maar onderling samenwerken. “Er moet op een vastberaden, gecoƶrdineerde en transparante manier worden samengewerkt, en niet worden overgegaan tot een ‘blame game'”, zei een woordvoerder van de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de Europese Unie.

De commissie reageerde op de Belgische beschuldiging dat Nederland tekort is geschoten bij het delen van informatie. Ook stelde de Belgische minister Denis Ducarme (Landbouw) dat Nederland vorig jaar al wist van de aanwezigheid van fipronil in eieren. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit sprak dat tegen.

De Europese Commissie riep landen donderdag op verdere beschuldigingen achterwege te laten. Het orgaan zei ook bereid te zijn met lidstaten te overleggen over de lessen die kunnen worden getrokken uit het schandaal. Ook wil het dagelijks bestuur van de EU kijken hoe het Europese waarschuwingssysteem voor dit soort kwesties kan worden verbeterd.

Lees ook

Belgiƫ: NVWA wist eind 2016 al van fipronil in Nederlandse eieren

ANP