Politiek

Ronald van Raak (SP): ‘Ontneem veroordeelden vaker het passief kiesrecht’

07-08-2017 18:57

SP-Tweedekamerlid Ronald van Raak wil dat rechters meer mogelijkheden krijgen om bij veroordelingen het passief kiesrecht in te trekken. Zonder passief kiesrecht kan een veroordeelde zich niet verkiesbaar stellen voor lokale of landelijke politiek. Nu kan een rechter dit alleen opleggen bij veroordelingen voor terrorisme of een poging tot staatsgreep.

Hierdoor is het mogelijk dat corrupte, veroordeelde politici zich opnieuw verkiesbaar stellen, zoals bijvoorbeeld bij ex-VVD’er Jos van Rey gebeurde. De onderwereld kan hierdoor invloed krijgen op de (lokale) politiek.

Omkoping en beïnvloeding

Van Raak: “Zowel de moordenaar van Theo van Gogh als die van Pim Fortuyn kunnen in theorie gewoon gekozen worden. Bestuurders die veroordeeld worden voor fraude en corruptie kunnen helemaal niet uit hun passief kiesrecht worden ontzet.

“Veel gemeenten willen meer maatregelen om de invloed van de onderwereld op de politiek te beperken, van corrupte bouwers, illegale drugsbaronnen tot witwassers in de horeca. Het voorkomen dat corrupte politici zich nog verkiesbaar kunnen stellen kan helpen om omkoping en beïnvloeding te beperken.”

Van Raak zal bij minister Plasterk aandringen op nieuwe, betere regelgeving.