TPOok!

 
avatar
   
Buitenlandpolitiek

Ondertussen in Oekraïne – Criticus Porosjenko gaat aanhang tegen president mobiliseren

Saakasjvili verloor nationaliteit

Voormalig president van Georgië Michail Saakasjvili gaat zich verzetten tegen het besluit van Oekraïense president Porosjenko om hem van zijn Oekraïense staatsburgerschap te ontdoen. Saakasjvili zei vrijdag in een BBC-nieuwsprogramma terug te gaan naar Oekraïne om daar zijn aanhang te mobiliseren.

In het programma zei de ex-president, die een oppositiepartij in Oekraïne leidt, dat Porosjenko op deze manier zijn grootste tegenstander probeert uit te schakelen. Saakasjvili zegt een einde te willen maken aan de ‘oude en corrupte elite in Oekraïne’. Volgens peilingen van de BBC zou zijn aanhang in Oekraïne echter maar 2 procent van de bevolking omvatten.

Saakasjvili kreeg in 2015 de Oekraïense nationaliteit waarna hij benoemd werd tot gouverneur van de regio Odessa. Met zijn Oekraïense nationaliteit verviel automatisch zijn Georgische staatsburgerschap. Vorig jaar heeft de nieuwe gouverneur zich teruggetrokken uit zijn positie omdat hij furieus was over de corruptie in Oekraïne.

Lees ook

President Oekraïne neemt wraak en pakt nationaliteit criticus af

Steun direct Redactie

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken: (Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.