Politiek Buitenland

Donald Trump ontslaat stafchef Reince Priebus

28-07-2017 22:59

De Amerikaanse president Donald Trump heeft vrijdag zijn stafchef Reince Priebus ontslagen. De White House Chief of Staff is de hoogste ambtenaar in het Witte Huis. Opvolger is minister van Binnenlandse Veiligheid en oud-generaal John F. Kelly. Priebus is een oudgediende van de Republikeinen. Hij was voorzitter van de partij van 2011 tot begin dit jaar.


Anthony Scaramucci, de nieuwe communicatiedirecteur van het Witte Huis, wekte donderdag in het CNN-programma New Day de suggestie dat stafchef Priebus gevoelige informatie heeft doorgespeeld aan de pers.

De relatie tussen beiden is al sinds de verkiezing van Donald Trump tot president niet best, omdat Scaramucci aanvankelijk geen functie kreeg in het Witte Huis. Hun verstandhouding lijkt niet verbeterd, getuige Scaramucci’s opmerking dat het aan de stafchef is om aan te tonen dat hij niet heeft gelekt.

“Als Reince wil uitleggen dat hij geen lekker is, laat hem dat dan doen”, aldus Scaramucci in het telefonische interview. Hij zei zichzelf een fatsoenlijke kerel te vinden die recht op de kern van de zaak afgaat. Het vraaggesprek met CNN maakte andermaal duidelijk dat er een machtsstrijd gaande is tussen facties in de regeringskringen.

Lees ook

The New Yorker – Anthony Scaramucci Called Me to Unload About White House Leakers, Reince Priebus, and Steve Bannon