Politiek

Nederland gaat weer Turken uitleveren aan Ankara

27-07-2017 22:04

Nederland levert weer verdachten uit aan Turkije. Nederland stopte daarmee na de couppoging vorig jaar, maar het ministerie van Veiligheid en Justitie zegt van Turkije voldoende garanties te hebben gekregen om uitleveringen te hervatten.

Het ministerie benadrukt dat mensen alleen bij verdenking van bepaalde vergrijpen, zoals moord of drugshandel, worden uitgeleverd. Politieke beschuldigingen zijn een ander verhaal, zei een woordvoerder donderdag. Sinds de mislukte staatsgreep in Turkije, die volgens president Recep Tayyip Erdogan het werk was van de islamitische geestelijke Fethullah Gülen, zijn tienduizenden mensen opgepakt of ontslagen vanwege vermeende banden met Gülen. Onder hen ook veel rechters.

De rechtbank Den Haag buigt zich vrijdag over een uitleveringsverzoek. De advocaat van de verdachte, die betrokkenheid bij drugshandel ten laste is gelegd, bestrijdt dat zijn cliënt in Turkije kan rekenen op een eerlijk proces.

“Op het moment dat de noodtoestand in Turkije net weer met drie maanden is verlengd, zowel de directeur als de voorzitter van Amnesty gevangen zit en duizenden rechters uit hun functie en (deels) achter de tralies zijn gezet, wil minister Blok weer Nederlanders gaan uitleveren om in Turkije berecht te worden”, aldus advocaat Bart Stapert. “Heel opmerkelijk is dat de rechter die de uitlevering heeft verzocht inmiddels zelf is veroordeeld en een straf uitzit en ook de officier van justitie is gevlucht. Dat maakt blijkbaar voor Blok niet uit.”

ANP