TPOok!

 
avatar
   
Politiek

Stas Sander Dekker (VVD) vindt uitspraak Raad van State over Amsterdamse islamschool helemaal niets

'Frustrerend' - 'Nog altijd weinig vertrouwen in bestuur'

Staatssecretaris van Onderwijs Sander Dekker (VVD) vindt het frustrerend dat in Amsterdam een islamitische school kan beginnen na een uitspraak van de Raad van State. De bewindsman zegt dat hij nog altijd weinig vertrouwen heeft in het bestuur van de school.

“De rechterlijke uitspraak laat echter geen andere mogelijkheid”, aldus Dekker woensdag in een reactie. Hij heeft de inspectie gevraagd om meteen in de gaten te houden of de school voldoet aan de wettelijke kwaliteitseisen voor het onderwijs. ,,Is dit niet het geval, dan zal de inspectie handhaven´´, benadrukt de staatssecretaris. Hij zegt ook dat hij hoopt dat de ouders van leerlingen goed nadenken of zij hun kind op deze school willen inschrijven.

Sympathie voor ISIS

Eerder woensdag bleek dat Dekker ondanks zijn verzet toch een islamitische middelbare school in Amsterdam moet financieren. Hij wilde de school van de Stichting Islamitisch Onderwijs (SIO) eigenlijk niet. Hij vreest dat door de SIO leerlingen zich van de Nederlandse samenleving afkeren.

Medio 2014 had een bestuurslid openlijk zijn sympathie voor de terreurgroep Islamitische Staat betuigd. De bestuurder in kwestie vertrok, maar de rest van het bestuur zou onvoldoende afstand van deze uitlatingen hebben genomen. Dekker vond daarom dat de school er, ondanks een eerdere positieve beslissing in 2011, toch niet moest komen.

Dekker zat fout volgens Raad van State

Volgens de Raad van State handelde de bewindsman niet juist in zijn afwijzing van de school. Naar het oordeel van de Afdeling bestuursrechtspraak ‘rechtvaardigen de feiten en omstandigheden in deze zaak niet de conclusie van de staatssecretaris dat een gegronde reden aanwezig is’ om aan te nemen dat SIO niet aan de vereiste voorwaarden zal voldoen.

Dekker spreekt over een juridische uitspraak over wat er voor het stichten van een school kan en mag. “Tegelijkertijd strookt dat niet met wat er in mijn ogen maatschappelijk gezien wenselijk is. Daarom ga ik verkennen hoe we er in de toekomst voor kunnen zorgen dat er voldoende vertrouwen in de kwaliteit is, voordat een nieuwe school begint.”

Lees ook

En u betaalt gewoon gezellig mee, met uw belastinggeld

ANP

Steun direct Redactie

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken: (Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.