Politiek

Nationale Ombudsman haalt uit: Overheid moet meewerken wanneer ik dat vraag

25-07-2017 16:47

Nationale Ombudsman Reinier van Zutphen eist dat de autoriteiten meewerken zodra hij een bevoegd onderzoek doet. Dit liet hij dinsdag weten aan EenVandaag naar aanleiding van een brief die hij gestuurd heeft aan minister van Veiligheid en Justitie Stef Blok (VVD).

De brief gaat over het niet meewerken van politie en Justitie aan zijn onderzoek naar de zaak van oud-coffeeshophouder Johan van Laarhoven. Van Zutphen:

 

“Ik denk dat het allemaal heel goed geregeld is in de wet en deze brief is erop gericht om de minister ervan te doordringen dat als een Ombudsman bevoegd aan het werk is, een onderzoek heeft ingesteld, dan moet er medewerking worden verleend.”

 

Voor de Nationale Ombudsman gaat het om meer dan alleen de zaak Van Laarhoven: “Het gaat mij erom dat men ervan doordrongen is, dat als de Ombudsman een onderzoek doet en hij bevoegd is, dan moeten alle autoriteiten in Nederland meewerken.”  Dat de autoriteiten in deze zaak niet meewerken, noemt de Ombudsman uitzonderlijk: “Zo uitzonderlijk dat ik toch wel eens van de minister wil horen, wat zijn beweegredenen zijn, want als ik die ken, kan ik ook inhoudelijk reageren op het feit dat niet is meegewerkt.  Nu tast ik in het duister.”

Lees ook

EenVandaag – Ombudsman ‘Autoriteiten moeten meewerken aan onderzoek’