Politiek

Zorgen bij PVV en SP over EU/NAVO-ambities Oekraïne

19-07-2017 17:34

Daar dwarrelden woensdag wat setjes Kamervragen neer op de redactieburelen. Het EU-Oekraïne feestje in Kiev vorige week is ook PVV, SP en D66 niet ontgaan.  Weet u nog: EU-president Donald Tusk negeerde de Nederlandse bijsluiter bij de inwerkingtreding van het associatieverdrag met Oekraïne, president Petro Porosjenko sprak van een ‘historisch moment’, waardoor het vooruitzicht op een Oekraïens EU-lidmaatschap niet langer abstract is.

‘Tusk heeft het inlegvelletje niet eens gelezen’

Tegen het zere been van PVV Kamerlid Vicky Maeijer en fractievoorzitter Geert Wilders. Schriftelijk houden ze minister-president Mark Rutte voor: “Legt u eens aan de Nederlanders uit waarom u blijft toekijken terwijl de democratie op deze manier ten grave wordt gedragen en hoe uw inlegvelletje bij het Verdrag precies recht doet aan de uitslag van het Nederlandse referendum waar 61 procent ‘nee’ zei, nu de heer Tusk het niet eens gelezen schijnt te hebben.” Belangrijkste vraag: “Kunt u garanderen dat Nederland nooit en te nimmer zal instemmen met de toetreding van Oekraïne tot de EU?” In Den Haag draaien de raderen overigens langzaam tijdens het reces, u las op TPO deze woorden al eerder.

SP Kamerlid Sadet Karabulut vliegt van links aan: hoe zit het met de NAVO-ambities van Oekraïne? Porosjenko zei eerder deze maand dat hij verwacht dat zijn land in 2020 aan de voorwaarden van een mogelijk lidmaatschap van het bondgenootschap voldoet. NAVO-chef Jens Stoltenberg wilde geen toezeggingen doen maar sprak zich niet uit tégen het idee. Bovendien onthulde hij dat Oekraïne 40 miljoen euro aan NAVO-geld heeft gekregen voor digitale defensie.

SP: NAVO-lidmaatschap Oekraïne bedreigt bondgenootschap

Karabulut wil opheldering van minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders (PvdA):

 

“Deelt u de mening dat militaire steun aan Oekraïne door het land opgevat kan worden als aanmoediging om de gewapende strijd in het oosten van het land voort te zetten en dat het daarom heroverwogen dient te worden?” En: “Deelt u mijn zorgen dat toetreding van Oekraïne tot de NAVO bij kan dragen aan meer onveiligheid voor het bondgenootschap, vooral vanwege het conflict tussen dat land en Rusland?”

 

Jean-Claude Juncker flip flopt op corruptie

D66 doet woensdag ook een duit in het zakje. Europese Commissie-voorzitter Jean-Claude Juncker flip flopte namelijk vorige week in Kiev dat een speciale anti-corruptie rechtbank in Oekraïne (verscheurd door corruptie, mind you), niet nodig is en dat het instellen van speciale kamers binnen de bestaande rechtbanken volstaat. Kamerleden Maarten Groothuizen en Kees Verhoeven zien liever een onafhankelijke rechtbank. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft zich steeds een voorstander getoond van een anti-corruptie rechtbank, houden zij Koenders voor. De uitspraak van Juncker stuitte zelfs binnen Oekraïne op weerstand.

De D66’ers willen dat ‘corruptiezaken worden berecht door deskundige, onafhankelijke rechters die vrij zijn van druk en wier veiligheid is gegarandeerd’. Groothuizen en Verhoeven manen Koenders de kwestie in Brussel aan te kaarten.

Wordt vervolgd.

Lees ook

EU geeft Oekraïne nog meer handelsvoordelen bovenop associatieverdrag