Volkskrant-columnist Erdal Balci waarschuwt voor terugkeerders én hoogleraar terrorisme Edwin Bakker

18-07-2017 12:34

“Tweehonderd man op weg naar hier, als het leger van de cavalerie. En de hazen die voornemens zijn om voorzichtig uit de plattelandscultuur van hun voorouders te stappen, zullen onder de hoeven van hun paarden bezwijken. Eén blik van zo’n teruggekeerde ISIS’er en de potentiële vrijdenker zal het in zijn broek doen. Tweehonderd ISIS’ers zijn straks in staat om hele moslimgemeenschappen in grote en kleine steden te paralyseren.

Edwin Bakker van de universiteit in Leiden heeft nooit over de Baard gehoord en weet niet wat zelfs een lichtgewicht salafist kan uitrichten onder geloofsgenoten. Edwin Bakker is niet op de hoogte van de dood van die fundamentalist. De Baard ging dood en iedereen die hij in de tang had, slaakte stiekem een adem van opluchting. Edwin Bakker had moeten zien hoe jonge vrouwen na de dood van de Baard voorzichtig hun sluiers afdeden en de wereld lieten zien hoe mooi ze zijn. Ik zag die vrouwen dansen op een bruiloft en dacht dat er niets meer te vrezen viel. Als je het dus Edwin Bakker en zijn geestverwanten vraagt, heeft Nederland straks vierhonderd extra ogen die namens Allah hier de boel in de gaten houden. Edwin Bakker heeft makkelijk praten. Edwin Bakker zit immers niet in de groep waar de ‘verloren zonen’ de scepter zullen zwaaien.

Edwin Bakker is een lieve, aardige, zachtaardige man, die voor de gewone moslims mooie wegen naar de hel plaveit.”

 

Was getekend, Volkskrant-columnist Erdal Balci. Hij verhaalt over zijn vader en de Baard. Balci’s vader werkte als gastarbeider in Nederland.  Hij en zijn collega’s waren allemaal bang voor de Baard. Wat de Baard deed was de gastarbeiders in het gareel houden door kwaad te spreken over afwijkend gedrag. Hij bewaakte de islamitische leefwijze van de andere gastarbeiders.

Die lieve, aardige, zachtaardige Edwin Bakker is hoogleraar contra-terrorisme aan de Universiteit Leiden. Hij bepleitte vorige week in NRC Handelsblad dat Nederland meer moet doen om Nederlandse ISIS-strijders naar Nederland te halen: “Nederland geeft nu niet thuis terwijl ons land zich altijd zo graag laat voorstaan op een inclusieve aanpak om met jongerenwerkers en scholen radicaliserende jongeren op het rechte pad te houden. Waarom proberen we niet onze verloren zonen terug te krijgen? Zijn we niet gevoelig meer voor dit soort christelijke reflexen? Nederland, stel je op als winnaar, regel iets voor de verliezers nu het kalifaat instort, en laat ze zich hier voor hun daden tegenover de rechter verantwoorden.”

Het is te hopen dat Edwin Bakker vandaag de column van Erdal Balci leest.

Lees ook

Erdal Balci: Terugkerende ISIS’ers als bewakers van de islamitische leefwijze in Nederland