TPOok!

 
avatar
   
Buitenlandpolitiek

Turkije schrapt evolutietheorie van Charles Darwin uit schoolboeken

Wel onderwezen: 'Jihad is vaderlandslievend van geest'

De evolutietheorie van Charles Darwin is uit het nieuwe leerplan voor Turkse scholen geschrapt. Turkse scholieren krijgen er alleen zijdelings over te horen in de biologieles, voor de rest komt het onderwerp pas aan de orde op de universiteit. “Voor scholieren is het toch te hoog gegrepen”, zei minister van Onderwijs Ismet Yilmaz vandaag.

Die houding noemt Mustafa Balbay van oppositiepartij CHP beledigend voor scholieren. “Je geeft een achttienjarige het recht om te kiezen en om gekozen te worden, maar niet om over de evolutietheorie te leren”, schamperde hij.

‘Vernietigt de seculiere en wetenschappelijke grondslagen van het onderwijs’

Het nieuwe curriculum verlangt ook dat religieuze scholen, die in aantal toenemen, kinderen bijbrengen dat de ‘jihad’ vaderlandslievend van geest is.

De voorzitter van de Bond van Onderwijzend en Wetenschappelijk Personeel (Egitim-Is) is niet te spreken over het nieuwe curriculum. Het nieuwe beleid dat de evolutietheorie in de ban doet, schrijft ook voor dat alle scholen over een gebedsruimte beschikken. “Dit vernietigt de seculiere en wetenschappelijke grondslagen van het onderwijs”, zei voorzitter Mehmet Balik. Hij meent dat de veranderingen worden doorgevoerd om afwijkende ideeën uit te bannen. “Het gaat om generaties die vragen stellen, dat is waar de regering bang voor is”, zei Balik.

(ANP)

Steun direct Redactie

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken: (Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.