Politiek Buitenland

Martin Schulz (SPD) wil van Duitsland soort nieuwe DDR maken

15-07-2017 21:39

Meer solidariteit met vluchtelingen in Europa, meer investeringen en meer sociale rechtvaardigheid door herverdeling. Dat zijn kortweg de ideeën die SPD-leider Martin Schulz zondag zal lanceren bij de presentatie van zijn toekomstplan voor een modern Duitsland.

Landen van de Europese Unie die geen vluchtelingen willen opnemen, krijgen als het aan Schulz ligt minder EU-subsidie. Aangesloten naties die zich daarentegen voorbeeldig gedragen en ruimhartig voor opvang en bescherming zorgen, kunnen wat hem betreft een bonus tegemoet zien.

Schulz past ook zijn beleid voor de arbeidsmarkt aan. Behalve een langere werkloosheidsuitkering wil hij een ‘kansenrekening’ openen voor iedere werknemer. Daarop komt maximaal 20.000 euro te staan, te besteden tijdens het werkzame leven aan bijvoorbeeld extra scholing, een sabbatical of het starten van een eigen onderneming.

Hoewel de SPD pas drie weken geleden het verkiezingsprogramma heeft goedgekeurd, voelt Schulz zich gedwongen nog iets verder te gaan. De uitdager van bondskanselier Angela Merkel staat onder druk. Tien weken voor de stembusgang ligt haar CDU/CSU ruim voor in de peilingen.

Anp