TPOok!

 
avatar
   
Politiek

Rijksrecherche doet onderzoek naar ‘slagveld’ burgemeestersbenoeming Den Bosch

Commissaris van de Koning wil opheldering over lekken

Tags:

Justitie laat de gang van zaken rond de voordracht van de volgende burgemeester van Den Bosch onderzoeken. De Brabantse commissaris van de Koning Wim van de Donk heeft om een onderzoek ‘naar de waar- en onwaarheden’ rond de procedure gevraagd en justitie geeft daar gehoor aan, zo maakte de provincie vrijdag bekend.

Allerlei vertrouwelijke informatie gelekt

De Rijksrecherche begint ‘op zeer korte termijn’ een onderzoek, aldus de provincie. Over de procedure is grote ophef ontstaan, doordat allerlei vertrouwelijke informatie mogelijk is gelekt.

Het Brabants Dagblad (BD) meldde eerder deze week onder meer dat Jack Mikkers, de huidige burgemeester van Veldhoven, die wordt voorgedragen in Den Bosch, tweede keus was als opvolger van Ton Rombouts. De vertrouwenscommissie van de gemeenteraad had volgens de krant een voorkeur voor Jan Hamming, nu nog burgemeester van Heusden, maar die haakte op het laatste moment af omdat hij met succes had gesolliciteerd voor hetzelfde ambt in Zaanstad.

De reconstructie van het BD was ook pijnlijk voor andere bestuurders die volgens de krant hadden gesolliciteerd in Den Bosch. Op basis van anonieme bronnen noemde de krant onder meer Rianne Donders als sollicitant. Zij is nog maar twee jaar burgemeester van Roermond. Donders wilde niet reageren op de ‘speculatie’. Ook andere bestuurders wilden niet bevestigen dat zij hadden gesolliciteerd.

‘Een waar slagveld’

Vertrekkend burgemeester Rombouts sprak in een vrijdag verschenen interview met Trouw van ‘een waar slagveld’. Hij heeft alle betrokkenen die bij naam werden genoemd persoonlijk gebeld en ‘drie keer sorry gezegd’. “De publicaties van deze week vormen samen een beschadigende cocktail waartegen je je amper kunt weren. We weten niet eens of die namen kloppen, het kunnen immers ook speculaties zijn”, aldus Rombouts. Tegelijkertijd spreekt hij wel van ‘een lek’. Volgens hem is geen sprake van een incident, aangezien de afgelopen jaren vaker vertrouwelijke informatie op straat kwam te liggen.

Minister Ronald Plasterk wilde vrijdag na de ministerraad niet ingaan op het informatielek rondom de benoeming in Den Bosch. Wel zei hij in algemene zin dat dergelijke lekken ‘erg beschadigend’ zijn en dat ze mogelijk mensen ervan weerhouden te solliciteren. “Mensen moeten vrij zijn om te solliciteren, en weten dat het in die vertrouwelijkheid blijft”, aldus de minister van Binnenlandse Zaken.

Lees ook

Brabants Dagblad – Van het stoppen van Rombouts tot de filmische climax: dit gebeurde er rondom het burgemeesterschap

ANP

Steun direct Redactie

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken: (Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.