Politiek

PVV krijgt tip: Marechaussee laat toegangspassen Maximakazerne Schiphol slingeren in verkochte auto

11-07-2017 18:40

Opmerkelijk communiqué met aanhangende Kamervragen van de PVV dinsdag in de inbox.  De partij kwam naar eigen zeggen afgelopen weekend in contact met de nieuwe eigenaar van een auto die eerder werd gebruikt door de Koninklijke Marechaussee. In de auto lagen meerdere toegangspassen voor de Koningin Máximakazerne op Schiphol. Ook lag er een plattegrondje van de kazerne in het voertuig.

PVV Kamerlid Gabriëlle Popken is not amused en wil opheldering van minister van Defensie Jeanine Hennis (VVD).

 

“We zijn blij dat de betreffende persoon naar ons is gestapt, want als deze toegangspassen in de verkeerde handen waren gevallen hadden de gevolgen desastreus kunnen uitpakken. Wederom toont Defensie aan dat ze niet goed omgaat met haar spullen. Afgelopen voorjaar was het een nep explosief, nu toegangspasjes.”

 

Update 20.53 – Marechaussee: Slordig, maar geen toegang tot kazerne

Eerder nepbom in afgedankt Defensievoertuig

In april vond een man uit Geldrop een nepbom in zijn auto. Die had hij gekocht via een handelaar, de wagen bleek afkomstig van Defensie. Hennis zei toen in een reactie dat de Koninklijke Marechaussee onderzoekt hoe en wanneer het voorwerp in de auto is geplaatst.

Popken vindt dat de nieuwe kwestie van de gevonden passen tot ‘(staats)gevaarlijke situaties’ had kunnen leiden. Ze wil voor het einde van het jaar een evaluatie van Hennis over de verkoop van Defensiemateriaal en een overzicht van dergelijke incidenten in de afgelopen vijf jaar.

De passen in kwestie