TPOok!

 
Video

‘Een echte moslim kan het democratische systeem niet accepteren’

Hans Moll & Maarten Zeegers in Cafe Weltschmerz

Maarten Zeegers studeerde politicologie en is Arabist. Na zijn studie vertrok hij naar Syrië om het ‘lichaam’ (acroniem voor cultuur) van de Arabier te bestuderen. Hij begon een studie islamitisch recht aan de universiteit van Damascus. Vervolgens is hij uitgebreid in Syrië rond gaan reizen en heeft alle minderheden daar gesproken. Tenslotte zat hij drie maanden in een islamitisch klooster totdat de revolutie daar uitbrak.

Volgens Zeegers heeft niemand deze revolutie aan zien komen en werd deze aangestoken door wat er in Tunesië en Egypte gebeurde. Egypte en Syrië zijn zo aan elkaar verbonden dat wat in Egypte gebeurt wat later gebeurt in Syrië, zo stelt hij. Zeegers werd tijdens de revolutie opgepakt. Zijn vrouw Sarah heeft hem Syrië uit kunnen smokkelen en via Oostenrijk kwamen ze beide in 2013 in het Transvaalkwartier in Den Haag aan. In deze buurt is driekwart van de inwoners moslim, en is hij zelf degene die moet zien te integreren.

Al snel blijkt dat Zeegers niet welkom is in de gesloten gemeenschappen in de Haagsche wijk. Hij ziet maar één mogelijkheid: zichzelf voordoen als moslim. Zijn nieuwe identiteit opent een wereld waarin maar weinig Nederlanders thuis zijn. Van dichtbij ziet hij een rituele geseling, hij laat een duivel uitdrijven en trekt twee maanden op met een Syrië-ganger. Zijn stappen worden zelfs gevolgd door de AIVD. Op het moment dat hij zich dreigt te verliezen in zijn dubbelleven, verandert zijn wijk in een oorlogsgebied.

Ik was één van hen is de titel van een onthullend en onontbeerlijk verslag over wat er zich afspeelt in het ‘Nederlandse Molenbeek’.

 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.