Politiek Buitenland

De inefficiënte logica van het Europarlement

10-07-2017 17:52

Niets is in Brussel wat het lijkt. Hoe inefficiënt en onlogisch werkt de EU?

Chris Aalberts werd als journalist door TPO gecrowdfund om in Brussel een jaar lang onderzoek te doen naar de werking van het Europees parlement. Aalberts vroeg een pasje aan en heeft gedurende één jaar twee dagen in de week opgeschreven wat hij zag.

Zijn boek Brusselse Logica geeft antwoord op vijftig vragen over de Europese Unie. Wordt er in Brussel naar burgers geluisterd? Wat hebben Nederlandse politici in Brussel te zeggen? Kunnen eurosceptici de opmars van de EU (nog) tegenhouden? Wie controleert uiteindelijk wat er in Brussel gebeurt? Waarom hebben veel burgers zo weinig vertrouwen in de Europese Unie? En is dat terecht?

Aalberts bezocht persconferenties, debatten, bijeenkomsten van regeringsleiders en speciale lobbydagen. Hij sprak ambtenaren, lobbyisten, Europarlementariërs en heel veel voorlichters. Steeds was zijn vraag: hoe werkt de EU nou echt?

De EU functioneert volgens Brusselse insiders heel logisch, maar volgens Aalberts is het wel opmerkelijk dat de burgers daar toch anders over denken. Hij maak in zijn boek de balans op en deelt zijn verwondering met de lezer. Want één ding is zeker: niets is in Brussel wat het lijkt.