‘Zolang EU aan Nederland vluchtelingen dicteert kunnen we niets beginnen’

09-07-2017 16:44

Oud SP-Tweedekamerlid en buitenlandspecialist Harry van Bommel interviewt onderzoeksjournalist Peter Stuivenberg. Hij schreef het boek ‘Europa en migranten’ waarin hij beschrijft wat ons te wachten staat indien de EU de stroom aan migranten/vluchtelingen niet onder controle krijgt.

Volgens Peter Stuivenberg wordt er in Europa en door Brussel onvoldoende nagedacht hoe we met de toestroom van migranten/vluchtelingen om moeten gaan.

Zolang de EU top down het begrip migratie bepaald en aan de lidstaten de instroom dicteert, dit niet aan de lidstaten zelf overlaat, maakt het ook niet uit welk samengesteld kabinet we krijgen. Er komt dan geen oplossing in zicht voor dit enorme vraagstuk, stelt Stuivenberg.

Zolang wij het Europese directief accorderen kunnen we hoog of laag springen maar zullen wij dit moeten uitvoeren, of anders net als de Britten uit de EU stappen.

Stuivenberg zou eerst op dit dossier de EU buiten spel willen zien om daarna binnen een kabinet te werken aan oplossingen die daadwerkelijk namens het volk besloten worden.