Politiek

Emile Roemer (SP): Aanpak afdrachtsregeling is ‘pestwet’

08-07-2017 14:31

SP-leider Emile Roemer noemt het ‘van de zotte’ dat het kabinet de afdrachtsregeling van de SP wil aanpakken. Hij snapt naar eigen zeggen niet waar minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) zich mee bemoeit.

In het radioprogramma Kamerbreed sprak Roemer zaterdag van anti-SP-wetten ‘om onze solidariteitsregeling af te schaffen’. Volgens hem kan het kabinet zich beter druk maken ‘over de graaiers die er overal zijn en niet over degenen die uit solidariteit een deel van hun salaris willen inleveren’.

Roemer denkt niet dat de aanpak leidt tot afschaffing van de regeling. SP-politici dragen hiermee hun vergoeding af aan de partij om daarna een deel teruggestort te krijgen. Volgens Roemer gaat de SP gewoon door met de afdrachtsregeling en wordt het hoogstens nodig om een ander rekeningnummer op te geven. “Het is alleen maar een pestwet.”

De vergoeding die SP-politici ontvangen voor hun werk in parlement, Provinciale Staten en gemeenteraden mag binnenkort niet meer rechtstreeks in de partijkas worden gestort, als het aan het kabinet ligt. Minister Plasterk wees er vrijdag op dat een rechter in februari heeft bepaald dat de gemeente Noordoostpolder niet hoefde mee te werken aan de eis van een SP-politica om haar vergoeding op de partijrekening te storten. Volgens de rechter is dat in strijd met de grondwet. Daarin staat dat volksvertegenwoordigers ‘zonder last’ moeten opereren.

Lees ook

Kabinet maakt korte metten met afdrachtsregeling SP-politici

ANP