Politiek Buitenland

EU-Baas Tusk gaat mensensmokkelaars ‘meedogenloos’ aanpakken: met een ‘sanctielijst’

07-07-2017 12:07

Mensensmokkelaars moeten “meedogenloos” worden aangepakt. “We moeten op internationaal niveau meer doen om het businessmodel van die smokkelaars te breken”, zei EU-president Donald Tusk vrijdag voor de G20-top in Hamburg begon.

Tusk riep de leiders van de twintig leidende economieën in de wereld op om een internationale sanctielijst, bijvoorbeeld van de Verenigde Naties, op te stellen voor individuele mensensmokkelaars. Hun tegoeden zouden dan worden bevroren en er kan een reisverbod tegen hen worden ingesteld.

“Het smokkelen van migranten is georganiseerde handel. Vorig jaar ging daar in Libië 1,6 miljard dollar in om”, aldus Tusk. “De winst wordt gebruikt om bepaalde delen van Libië onder controle te houden. De smokkelaars werken ook samen met terroristen en ondermijnen de stabilisatie van Libië. En bovenal gaan er onschuldige levens verloren.”

Dit jaar zijn volgens Tusk meer dan 2000 mensen verdronken die via de Middellandse Zee Europa proberen te bereiken. “Het aantal mensen dat in de woestijn sterft is zelfs nog groter. We zijn hier niet alleen bij betrokken vanwege de migratiedruk op Europa. Dit is een humanitaire kwestie. Een concrete maatregel als zo’n sanctielijst is wel het minste wat we op internationaal niveau kunnen doen.”

Migratie en samenwerking met Afrika staan op de agenda van de G20. Voor een internationale VN-lijst is instemming van de VN-Veiligheidsraad nodig. In Hamburg zijn alle leiders van de vijf permanente leden daarvan aanwezig: de VS, China, Rusland, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk.

Anp