TPOok!

 
Opinie

U zond in: ‘Verbinden is uitsluiten’

'Stop met verbinden, verplegers verbinden'

 

“Verbinden is het nieuwe toverwoord. Helaas realiseren degenen die het gebruiken zich niet dat wie verbindt per definitie ook uitsluit. Als een jarige job zes klasgenootjes uitnodigt voor zijn feestje, sluit hij de rest van de klas uit. Als hij de hele klas uitnodigt, sluit hij de rest van de school uit en als hij de hele school uitnodigt, negeert hij alle andere scholen. Met andere woorden: tenzij je je verbindt met het complete heelal, sluit je altijd wel iets uit.

Zo realiseert Nico van den Eijkel, algemeen directeur van de christelijke Melanchton Mavo Schiebroek, zich niet dat hij onzin beweert als hij zegt: “Wij zijn een school van verbinding, niet van uitsluiting”. Door moslimleerlingen in een kerk hun hoofddoek te laten dragen, sluit je christenen uit, beste Nico.

Als de NPO op haar website beweert dat zij het Nederlandse publiek verbindt en verrijkt met haar programma’s, heeft zij niet in de gaten dat dit een onmogelijk streven is.

Als GroenLinks het heeft over een samenleving die mensen verbindt en verenigt, in plaats van splijt en buitensluit, realiseert deze partij zich niet dat dit geen tegenstellingen zijn, maar dat het één onlosmakelijk met het ander is verbonden.

Daarnaast mis ik bij al dat verbinden de achterliggende noodzaak ervan. Waarom moeten we opeens verbinden? Waarom die verbindingsdrang die er vroeger, in ons tot op het bot verzuilde land, niet was? Omdat er nu één groep is die zichzelf heeft uitgesloten. Een groep die alleen meedoet als anderen concessies doen, een groep die tien passen achteruit heeft gezet, de armen over elkaar heeft geslagen en zegt: kom maar. Op onze voorwaarden.

Dus bedoelt iedereen die zegt te willen verbinden, eigenlijk dat zij zich met die groep willen verbinden. Met de andere groepen is dat immers nooit nodig geweest. Die coëxisteerden prima naast, met en door elkaar. Het vervelende is alleen dat je je niet kunt verbinden met een groep die zichzelf uitsluit. Tenminste: niet zonder onderdeel te worden van die groep.

Dus wat nu? Simpel: stop met verbinden. Verplegers verbinden. De rest van ons maakt wetten, voert ze uit en volgt ze. Waarbij we in onze democratie de zwakkeren tegen de sterken en de minderheden tegen de meerderheid beschermen. Meer niet.

Groepen die daar niet aan mee willen doen, maken geen onderdeel uit van die afspraak en die kunnen we negeren. Totdat ze bereid zijn mee te doen. Zonder verbinding, zonder uitsluiting. Gewoon door een beetje te schipperen. Zoals we het hier al eeuwen doen.”

 

Volledige naam bij redactie bekend.

   
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.