Politiek

COA gaat Nijmegen voortaan inlichten over ‘rondpompen van criminele asielzoekers’

05-07-2017 15:18

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers COA gaat in het vervolg burgemeester en politie van Nijmegen inlichten over nieuwe asielzoekers in de stad, van wie bekend is dat ze elders overlast hebben veroorzaakt of strafbare feiten hebben gepleegd. Het COA is het met burgemeester Hubert Bruls eens dat overlast en criminaliteit door asielzoekers niet acceptabel is.

Hausse aan zakkenrollerij en diefstallen

Dat is de uitkomst van een gesprek dat woensdag in Nijmegen is gevoerd over het ‘rondpompen van criminele asielzoekers’. Bruls stuurde dinsdag een brief op poten naar minister Stef Blok en staatssecretaris Klaas Dijkhoff van Justitie over een groep asielzoekers die in april in Nijmegen is geplaatst door het COA en die sindsdien voor een hausse aan zakkenrollerij en diefstallen zou zorgen. Bruls sloot zich daarmee aan bij andere burgemeesters in het land, die al eerder klaagden over wangedrag van asielzoekers uit veilige landen.

Asielzoekers uit veilige landen moeten meestal terug naar hun thuisland, maar ze mogen in Nederland wachten tot hun procedure is afgerond. Sommige asielzoekers gebruiken die tijd volgens de burgemeesters voor criminaliteit. Het COA verhuist asielzoekers naar een andere gemeente als er klachten zijn, maar volgens Bruls ,,faciliteert de dienst daarmee het negatieve gedrag en kunnen die lieden hun gang blijven gaan.”

Burgemeester Bruls wacht op antwoord kabinet

Bruls wil niet langer asielzoekers met een strafblad in zijn stad opvangen. Als het helemaal niet anders kan, wil hij vooraf een gebiedsverbod opleggen aan zulke mensen, zodat ze het terrein van het asielzoekerscentrum niet mogen verlaten, zei hij woensdag. Het COA doet zo vaak mogelijk aangifte tegen asielzoekers die zich misdragen. In sommige gevallen is snelrecht toegepast en kregen daders een inreisverbod voor Nederland voor enkele jaren.

Dat criminele asielzoekers uit veilige landen maandenlang in Nederland kunnen blijven is een probleem voor de bewindslieden, stelt Nijmegen. Bruls rekent op een snel antwoord op zijn brief.

Lees ook

Brandbrief burgemeester Bruls: ‘COA pompt criminele asielzoekers rond’

Video – Annabel Nanninga vindt burgemeester Bruls van Nijmegen een béétje hypocriet

ANP