Politiek

Bonusquote – Thierry Baudet over zijn ellendige middelbare schooltijd

05-07-2017 12:19

In een openhartig interview met HP/De Tijd verhaalt Forum voor Democratie-leider Thierry Baudet over zijn schooltijd op het Stedelijk Gymnasium in Haarlem. Hij werd zich daar bewust van zijn wereldbeeld maar een fijne tijd was het niet op ‘die kutschool’.

 

“Ik herinner me een gebeurtenis die een verbijsterende indruk op mij heeft gemaakt in de tweede of derde klas. Zo’n klaslokaal met allerlei portretten met schrijvers. Daar hing dus ook Kafka met zijn flaporen. We hadden er Nederlandse literatuurles. En daar had je die figuren uit mijn klas die Kafka begonnen uit te lachen vanwege zijn flaporen. Mijn leraar Nederlands zei toen dat Kafka op zijn 25ste al een oeuvre had geschreven dat zij misschien wel hun hele leven niet zouden begrijpen. En dat was het moment dat ik partij koos voor Kafka en voor mijn leraar, die mij vervolgens in de steek liet, want hij moest ook overleven in die setting. Wat ik daarin ook zag, was een gebrek aan mannelijkheid.

De kracht van die klasgenoten werd niet gevormd, gestroomlijnd, en dat wijt ik aan het ontbreken van een vaderachtige figuur, speaking of Kafka. Ik zie hen als slachtoffers van een vaderloze wereld, een tijd waarin geen normen meer worden geformuleerd.”

 

Lees ook

HP/De Tijd – Thierry Baudet: ‘Mijn meningen zijn feiten’ (Blendlelink)