avatar
   
Buitenlandpolitiek

Advies advocaat-generaal Europees hof: ‘UberPop mag worden verboden in EU-lidstaten’

'Maakt bij verbod niet uit of Uberpop als informatie- of een vervoersdienst wordt aangemerkt'

Tags: ,

EU-lidstaten mogen de taxidienst UberPop verbieden. Wetten die de vervoersdienst strafbaar stellen, hoeven niet te worden aangemeld bij de Europese Commissie.

Dat staat dinsdag in een advies van advocaat-generaal Maciej Szpunar van het Europees Hof van Justitie. Het hof volgt dergelijke adviezen doorgaans.

Bij UberPop kunnen passagiers via een app vervoer bestellen bij particuliere, niet-professionele chauffeurs die daarvoor hun eigen auto gebruiken. De Franse autoriteiten hadden het verboden, maar zonder het voor te leggen aan Brussel. Uber vond daarom dat vervolging niet mogelijk was. De rechtbank in het Franse Lille wilde nu van het Europees Hof weten of Parijs het verbod hadden moeten voorleggen.

Volgens de advocaat-generaal is een melding aan de Europese Commissie echter niet nodig, omdat dat zou leiden tot een “onredelijke uitbreiding van de kennisgevingsplicht”. Die moet ervoor zorgen dat lidstaten geen maatregelen nemen die in strijd zijn met de interne EU-markt, maar in dit geval zou kennisgeving geen “reële bijdrage” leveren aan de verwezenlijking daarvan.

Het maakt bij een verbod niet uit of Uberpop als een informatie- of een vervoersdienst wordt aangemerkt, aldus de advocaat-generaal. Het hof oordeelde onlangs dat Uberpop ook een transportdienst is, waardoor chauffeurs over de juiste vergunningen moeten beschikken.

Uber zei in een reactie dat het al in 2015 is gestopt met Uberpop in Frankrijk en alleen nog werkt met professionele chauffeurs. Het Amerikaanse bedrijf zegt de uitspraak van het hof in Luxemburg af te wachten.

In Nederland stopte Uberpop in november 2015 nadat de rechter een jaar eerder een verbod had opgelegd. Ook andere landen, waaronder Duitsland, hebben de dienst verboden. Uberpop is nog wel actief in landen als Estland, Polen, Tsjechië en Finland.

Anp

 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.