Politiek

Fred Teeven toch maar niet naar Raad van State

01-07-2017 11:23

Oud-staatssecretaris Fred Teeven gaat niet langer op voor een aanstelling bij de Raad van State. Hij ziet van zijn kandidatuur af, bevestigen ingewijden na berichtgeving van het Algemeen Dagblad. De Raad van State is een belangrijke adviseur van regering en parlement en de hoogste bestuursrechter van het land.

Op de voordracht van VVD’er Teeven was veel kritiek. Bij de zelfverklaarde ‘crimefighter’ zou de rechtsstaat niet in goede handen zijn. Toen de Groene Amsterdammer in mei uit Teevens mond optekende dat hij als staatssecretaris bezuinigde op de rechtsbijstand voor arme verdachten zodat zij sneller achter de tralies zouden belanden, leek dat de doodssteek voor zijn kandidatuur.

Teeven stelt dat de Groene hem woorden in de mond heeft gelegd en zei na te denken over juridische stappen. Daarvan heeft het opinieblad tot op heden niets vernomen. Teeven heeft de Groene evenmin om rectificatie gevraagd.

De 58-jarige Teeven moest twee jaar geleden als staatssecretaris van Veiligheid en Justitie aftreden in de nasleep van de zogenoemde Teevendeal. De Kamer verweet hem informatie te hebben achtergehouden over een schikking met een topcrimineel die hij in de jaren negentig als officier van justitie had getroffen. Na zijn aftreden zat hij tot de verkiezingen van afgelopen maart voor de VVD in de Tweede Kamer.

Teeven wilde zaterdag niet reageren.

Lees ook

AD – ‘Besmette’ Teeven laat topjob bij Raad van State schieten

ANP