Politiek Buitenland

EU-baas Tusk komt met ‘concrete maatregel’ tegen mensensmokkel: internationale sanctielijst

29-06-2017 16:45

EU-president Donald Tusk wil individuele mensensmokkelaars op een internationale sanctielijst kunnen zetten, bijvoorbeeld van de Verenigde Naties. Hij wil de G20-top van regeringsleiders van volgende week aangrijpen om deze “concrete maatregel” te nemen in de strijd tegen georganiseerde mensensmokkel.

Voor zo’n zwarte lijst is instemming van de VN-Veiligheidsraad nodig, zei Tusk donderdag in Berlijn na afloop van een voorbereidende bijeenkomst van de Europese deelnemers aan de G20 in Hamburg op 7 en 8 juli. Daar zijn ook de leiders van de vijf permanente leden van de Veiligheidsraad bij: de VS, China, Rusland, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk.

Het vluchtelingenvraagstuk staat op de agenda van de G20. In de EU is de discussie over de aanpak ervan weer opgelaaid nu Italië heeft gedreigd schepen van hulporganisaties die vluchtelingen redden op de Middellandse Zee niet meer te laten aanmeren. Premier Paolo Gentiloni sprak in Berlijn van “een noodsituatie die de opvangcapaciteit in gevaar brengt.”

Anp