TPOok!

 
avatar
   
Buitenlandpolitiek

Noord-Korea wil ex-president Zuid-Korea omleggen, eist onmiddellijke uitlevering

Park Geun-hye moet dood want 'verrader'

Tags: ,

Noord-Korea heeft opdracht gegeven de voormalige Zuid-Koreaanse president Park Geun-hye te doden. Uit nieuwe informatie is volgens het noordelijke staatspersbureau KCNA gebleken dat de “verrader” Park het brein was achter een plan om “hoogste leider” Kim Jong-un te vermoorden.

KCNA gaf niet aan wat de bron is van de nieuwe informatie. Een Japanse krant berichtte deze week dat de toenmalige president in 2015 groen licht gaf voor een plan om Kim uit te schakelen. Park zit momenteel in een Zuid-Koreaanse cel. Ze is afgezet vanwege een corruptieschandaal.

Dat Park al vastzit, blijkt Pyongyang er niet van te hebben weerhouden haar ter dood te veroordelen. Ook haar voormalige spionnenbaas moet worden gedood, vinden de Noord-Koreanen. Ze eisen de onmiddellijke uitlevering van het duo.

“We verklaren in ons thuisland en in het buitenland dat we de verrader Park Geun-hye en de ex-directeur van het marionettenagentschap voor inlichtingen de doodstraf zullen opleggen”, dreigden de Noord-Koreaans autoriteiten volgens KCNA.

De Zuid-Koreaanse inlichtingendienst NIS reageerde boos op het dreigement van Pyongyang. De dienst ontkende tegenover het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap dat sprake was van een complot om de Noord-Koreaanse leider te liquideren. Het “open dreigement” van het Noorden is volgens de NIS “onvergeeflijk”.

Anp

Steun direct Redactie

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken: (Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.