Interview

Ebru Umar belt powervrouwen over de formatie, aflevering 2: Cisca Dresselhuys

28-06-2017 19:28

Cisca, ben je al gebeld om als informateur op te treden?

“Nee!”

Zou je het doen?

“Ben je besodemieterd!”

Waarom niet, nou niet zo wijverig doen.

“Toen ik jonger was, ben ik drie, vier keer gevraagd voor de politiek, ik vond het niets en vind het nog steeds niets. En deze mannen zijn allemaal verschrikkelijk, ze uit zijn op hun partijbelang, niet op het landsbelang. Ze zijn als de dood dat ze volgend jaar gaan verliezen bij de gemeenteraadsverkiezingen. Eigenlijk moeten ze allemaal wat klappen krijgen op een ochtend, maar ik weet niet of dat de zaak zou versnellen. Het zou me allemaal buitenissig ergeren.”

Nou denk je ook niet in het landsbelang.

“Jammer dan lieve schat, ik denk ook in mijn eigenbelang en van deze formatie word ik erg ongelukkig. Er moet iemand zitten die iets meer geduld heeft met deze mannen.”

Wat zou je Zalm adviseren?

“Hij is niet de man met het grootste geduld dus ik zou’m adviseren geduldig te zijn. Maar ook weer niet zo geduldig als Edith Schippers.”

Welke coalitie heeft je voorkeur?

“Het is moeilijk om tot een meerderheidskabinet te komen waar ik plezier aan beleef. Ik stem SP en daar moet dan de VVD bij – heb van mijn levensdagen niets met die partij maar er zitten leuke mensen bij. En met de CU heb ik ook niets terwijl ik een keurige domineesdochter ben. Ik zou toch ook de PvdA erbij halen. En 50 Plus. Op hoeveel zetels zitten we nu?”

Wat vind je ervan dat de PVV opzij is geschoven?

“Uitermate ingewikkeld. Het hoort niet zo te zijn dat de op een na grootste partij van Nederland nergens bij wordt betrokken. Als ik dan toch informateur zou zijn, zou ik zeker met Geert Wilders praten. Hoewel het een verademing voor velen zou zijn zijn als de PVV een andere leider zou krijgen; ik begrijp dat mevrouw Wilders niet achter zijn gedachtegoed staat, maar hij is een sta in de weg.”

 

Lees ook: aflevering 1: Neelie Kroes.