Nog

tot 30 januari

Video

Video – Brexit banken welkom in Nederland (Met Baudet, Asscher en Dijsselbloem)

Lodewijk Asscher: Toedeledokie met die bonussen

Tags: ,

Een meerderheid van de Tweede Kamer heeft dinsdag een voorstel van PvdA en SP verworpen om niet te morrelen aan de strenge bonusregels voor bankiers. De twee linkse partijen vrezen dat de wet wordt aangepast of opgerekt om financiële instellingen uit Londen naar Amsterdam te lokken. Zij willen dat voorkomen.

De meerderheid, waaronder VVD, CDA en D66, vond de oproep niet nodig of wil juist af van de strenge regels. Het plafond voor bonussen kost werkgelegenheid en welvaart en jaagt bedrijven weg, stelde Thierry Baudet van Forum voor Democratie. Hij sprak over ‘de strengste bonuswetgeving ter wereld’.

De ChristenUnie had zich aanvankelijk achter de oproep van PvdA en SP geschaard. Maar de partij trok zich terug omdat zij met VVD, CDA en D66 gaat onderhandelen over een nieuw kabinet.

PvdA-minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) laakte kort voor de stemming nog de bonussen als perverse prikkels voor bankiers. Sinds 2015 worden de bonussen bij banken beperkt tot 20 procent van het vaste salaris.

Volgens werkgeversorganisatie VNO-NCW dreigt Nederland door de huidige bonuswetgeving zo’n 17.000 banen en een miljard euro aan extra belastinginkomsten mis te lopen. Veel financiële instellingen in Londen overwegen in verband met het Britse vertrek uit de Europese Unie (Brexit) naar andere EU-landen te verkassen.

ZoomIn/ANP

 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.