Politiek

Leefbaar Rotterdam raadslid stapt over naar islamitisch Nida

26-06-2017 22:58

Raadslid Mohammed Anfal van Leefbaar Rotterdam stapt over naar het door de islam geïnspireerde Nida. Daarmee raakt de Rotterdamse coalitie Leefbaar, D66 en CDA haar meerderheid in de gemeenteraad kwijt. Dat meldt NRC Handelsblad maandagavond.

Anfal kan zich niet langer vinden in wat hij ervaart als een anti-islamhouding van Leefbaar Rotterdam. Hij sloot zich in 2013 op verzoek van Leefbaar bij de partij aan, omdat een Leefbaarlid hem had geholpen in een conflict met de gemeente. Hij wist niets van politiek maar wilde iets terugdoen. Anfal onderschreef het uitgangspunt van Leefbaar dat immigranten moeten werken en de taal beheersen. Maar merkte, zegt hij, allengs dat hij vooral vanwege zijn Marokkaanse achtergrond in de raad zat, als ‘excuus-Marokkaan’ van Leefbaar.

Update 23.25 – Overstap slaat in als bom bij Leefbaar Rotterdam

Voor fractievoorzitter Ronald Buijt en partijleider en wethouder Joost Eerdmans komt de transfer als ‘een complete verrassing’. Dat meldt het ANP.

Anfal heeft volgens Buijt ‘nooit ook maar het minste signaal afgegeven’. Hij heeft het dissidente raadslid vrijdag nog gesproken. Eerdmans reageert al even verbaasd: “We hebben van Mo persoonlijk niets vernomen, dus ik wil hem graag spreken. Hij neemt de hele dag zijn telefoon niet op, maar laat ik duidelijk zijn: als hij zich aansluit bij een partij met deze uitgangspunten, dan heeft bij Leefbaar Rotterdam niets te zoeken.”

Buijt is niet bevreesd voor bestuurlijke problemen door een minderheid van de coalitie: “We zullen net als in een minderheidskabinet harder moeten vechten voor een meerderheid in de raad.”

Lees ook

NRC Handelsblad – ‘Ik was de excuus- Marokkaan van Leefbaar’