TPOok!

 
avatar
   
Buitenlandpolitiek

Donald Trump mag tijdelijk inreisverbod grotendeels uitvoeren

Hooggerechtshof buigt zich eind dit jaar uitgebreid over kwestie

De Amerikaanse president Donald Trump mag zijn tijdelijke inreisverbod voor reizigers uit Jemen, Soedan, Somalië, Syrië, Libië en Iran gedeeltelijk uitvoeren. Dat besloot het Amerikaanse Hooggerechtshof maandag, nadat lagere rechtbanken de plannen van Trump hadden geblokkeerd.

Update 18.49 – Trump: ‘Een duidelijke overwinning voor onze nationale veiligheid’

De Amerikaanse president Donald Trump vindt de uitspraak van het hooggerechtshof over zijn inreisverbod ‘een duidelijke overwinning voor onze nationale veiligheid’. Hij stelde als president niet te kunnen toestaan dat mensen het land binnenkomen ‘die ons kwaad willen doen’.

Het gaat om een voorlopige uitspraak in de zaak rond de omstreden maatregel. Het Hooggerechtshof buigt zich pas in oktober uitgebreid over de kwestie. De regering had daarom een verzoek ingediend om het inreisverbod alvast te mogen uitvoeren terwijl werd gewacht op een definitieve uitspraak.

Het hof stemde daar deels mee in en besloot ook dat een tijdelijk inreisverbod voor vluchtelingen gedeeltelijk van kracht mag worden. Toch leggen de opperrechters de regering wel beperkingen op. De maatregelen mogen alleen betrekking hebben op ‘buitenlandse burgers die geen bonafide relatie hebben met een persoon of entiteit in de Verenigde Staten’.

ANP

Steun direct Redactie

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken: (Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.