Politiek

Bonusquote: Teun Voeten waarschuwt de EU nog maar eens voor hybride oorlog met ISIS

25-06-2017 17:22

 

“Maar het is bizar dat leiders van de Europese Unie de oorlog niet zien die nu recht onder onze neus plaatsvindt: de oorlog met de radicale islam. Ondubbelzinnig, met woord en daad heeft ISIS al een paar keer de oorlog verklaard aan ‘het Westen’.

Nu, met de globalisatie en internet, is het tijdperk van de hybride oorlog aangetreden. ‘Hybride oorlog is alles wat we de afgelopen dertig eeuwen in oorlogsvoering hebben gezien, maar dan allemaal tegelijk’, zei generaal Tom Middendorp. Plus alles wat we nog nooit gezien hebben en wat tot nu toe ondenkbaar was. De drugsoorlog in Mexico, maar vooral de strijd van ISIS tegen het Westen, is de ultieme hybride oorlog. Het is een diffuus, fluïde conflict, waar de doeleinden vaag en meervoudig zijn, waar alle methoden en technieken worden aangewend.

Typisch voor de hybride oorlogsvoering is de democratisering van de oorlog. Met een mes uit de keukenla kan een eenling al ISIS-strijder worden zolang hij de magische woorden ‘Allahu Akbar’ maar uitroept.

Maar het zal niet lang duren of in navolging van Latijns-Amerika versplintert het geweld: vrees autodefensas, zelfverdedigingsmilities, die het recht in eigen handen nemen, zichzelf legitimerend omdat de overheid in hun ogen niet daadkrachtig genoeg optreedt.

Hybride oorlogen houden zich niet aan regels en worden niet gevochten volgens de Conventie van Genève. De grens tussen strijders en burgers is vaag. Civiele doelen zijn ook militaire doelen. Extreem geweld is standaardrepertoire.

De Europese Unie is natuurlijk de gedroomde tegenstander van een hybride vijand. Het is een logge, gecentraliseerde pseudostaat die haar territoriale integriteit niet kan waarborgen maar tegelijkertijd haar lidstaten het recht ontzegt haar eigen grenzen te beschermen.

Nu moeten we leren leven met een hoeveelheid geweld in onze samenleving die helaas endemisch zal zijn. Maar we kunnen dat geweld wel tot aanvaardbare proporties terugbrengen.”

 

Teun Voeten, oorlogsverslaggever en intellectueel, blijft het uitleggen aan zij die het maar niet willen horen: er is een oorlog gaande, en die oorlog kunnen we niet zomaar winnen. Wel verliezen, als we niets doen en braaf blijven geloven dat de EU eeuwige vrede is. De Europese hoofdsteden zijn hard op weg net zo gezellig te worden als de Colombiaanse steden op het hoogtepunt van de drugskarteloorlogen, de hybride oorlog is een low intensity burgeroorlog.

Maar u bent weer gewaarschuwd.