Politiek

Formatiewatch – Motorblok vrijdag aan tafel met ChristenUnie

22-06-2017 12:43

VVD, CDA, D66 en ChristenUnie gaan vrijdagmiddag langs bij informateur Herman Tjeenk Willink om te praten over de vorming van een nieuw kabinet. Eerder deze week trok D66-leider Alexander Pechtold zijn bezwaren tegen onderhandelingen met de ChristenUnie in, waarmee de weg voor een nieuwe formatieronde werd vrijgemaakt.

Samenwerking van het zogenoemde motorblok van VVD, CDA en D66 met de CU is de enige overgebleven optie voor een meerderheidskabinet, nadat andere combinaties eerder waren afgevallen. Gesprekken met GroenLinks liepen tot tweemaal toe op niets uit en de SP en de PvdA bedankten voor de eer om aan te schuiven. Samenwerking over rechts werd direct na de verkiezingen al als mogelijkheid afgeserveerd, omdat VVD en CDA de PVV categorisch uitsluiten.

D66-leider Alexander Pechtold en CU-voorman Gert-Jan Segers voerden eerder al een soort vooroverleg met elkaar, om te kijken of inhoudelijke gesprekken zin hadden. Toen was het antwoord ‘nee’; Pechtold noemde samenwerking met de CU zelfs ‘ongewenst’. Maar nu alle andere opties kansloos zijn gebleken, kwam Pechtold hiervan terug. Hij en Segers dineerden woensdag samen om de lucht te klaren.

Lees ook

Ralph Posset – Hoe het welwillende bruidje Segers uiteindelijk een verstandshuwelijk wil sluiten