Achtergrond

Asielzoekers en integratie: feiten, cijfers en statistieken van het CBS

22-06-2017 12:59

Het hele CBS-rapport is hier te lezen (PDF). Meer info bij het CBS en handige duiding vindt u bij de statistiekenkoning van Geenstijl.nl.

Wat u ziet: 

  • In 2015 kwamen er heel veel asielzoekers naar Nederland, vooral Syriërs. In 2016 kwamen er nog maar heel weinig asielzoekers naar Nederland, vooral uit ‘overige landen’, dus anders dan Iran, Afghanistan, Irak, Eritrea en Syrië.
  • Die asielzoekers zijn vooral jonge mannen. In totaal is de helft van alle asielzoekers alleenstaand. Daarvan is 9% minderjarig.
  • Uit Eritrea komen relatief weinig gezinnen met kinderen, maar veel alleenstaande minderjarigen en meerderjarigen.
  • Uit Eritrea komen nauwelijks nareizigers, uit Syrië komen wel veel nareizigers, maar van beide landen blijft het overgrote deel van de asielzoekers qua gezinssituatie ongewijzigd. Uit de rest van de asielzoekerslanden komen weinig nareizigers.
  • 18 maanden na het verkrijgen van de verblijfsvergunning zit 90% van de Syriërs nog in de uitkering, net als vergunninghouders uit Eritrea. Vergunninghouders uit andere landen zitten daar vlak onder. Eigenlijk blijft alleen het aantal uitkeringsgerechtigden afkomstig uit Afghanistan enigszins beperkt: 60% heeft nog een uitkering 18 maanden na verkrijgen verblijfsvergunning. In totaal heeft meer dan 90% van alle vergunninghouders uit alle asielzoekerslanden 18 maanden na het krijgen van verblijfsvergunning een uitkering.
  • Verblijfsvergunninghouders komen nauwelijks vaker voor in de statistieken van de ‘van misdrijf verdachte personen’ dan verdachten van Nederlandse afkomst of verdachten met een westerse afkomst (onder de 4%). Verdachten met een niet-westerse afkomst zijn relatief gezien wél oververtegenwoordigd in de misdaadstatistieken (9%). Overigens worden ‘vergunninghouders’ dubbel geteld: ze komen zowel voor in de lichtblauwe kolom van ‘vergunninghouders’ als in de donkerblauwe kolom van ‘verdachten met niet-westerse achtergrond’, aangezien de meeste vergunninghouders van niet-westerse afkomst zijn. Voor de duidelijkheid: het gaat bij ‘vergunninghouders’ dus uitsluitend om geregistreerde asielzoekers met een verblijfsstatus. Illegalen en ‘kansloze asielzoekers’ uit ‘veilige landen’ worden niet meegeteld in de kolom ‘vergunninghouders’.