Politiek

Formatiewatch – Gert-Jan Segers (CU) staat open voor onderhandelingen met motorblok

21-06-2017 13:33

ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers is ervan overtuigd dat de PvdA definitief niet meedoet aan onderhandelingen over een nieuw kabinet. Hij wacht nu een uitnodiging van VVD, CDA en D66 af om te komen praten over deelname aan een regeringscoalitie, zei hij woensdag na een gesprek met informateur Herman Tjeenk Willink.

Segers stelde als voorwaarde voor zijn deelname aan onderhandelingen dat de PvdA niet als reserve-coalitiepartner achter de hand zou blijven. Tjeenk Willink heeft hem nu overtuigd dat de PvdA echt niet beschikbaar is en zal dat op papier zetten, zei de CU-voorman. Aan de tweede voorwaarde, dat alle drie de partijen van het zogeheten motorblok hem als vierde partner wensen, moeten zij volgens hem nog voldoen. “Als Pechtold zegt dat hij dit een faire kans wil geven, zijn we bereid het gesprek aan te gaan.”

PvdA-leider Lodewijk Asscher liet Tjeenk Willink dinsdagmiddag laten weten dat zijn partij niet beschikbaar is om een kabinet te vormen met VVD, CDA en D66. “Wij gaan niet regeren met het motorblok”, zei Asscher na het gesprek. “Nee is ook echt nee.”

Het is volgens Asscher ‘democratisch vreemd’ als een grote verliezer van de verkiezingen in het kabinet gaat zitten. De PvdA verloor op 15 maart 29 zetels. Met negen linkse zetels tegenover 71 rechtse kan de partij ook niet genoeg bereiken, zei hij. “Tjeenk Willink begreep goed waarom wij tot deze conclusie komen.”

ANP