Politiek

Formatiewatch – Alexander Pechtold (D66) is nog niet klaar voor gesprekken met ChristenUnie

21-06-2017 14:57

D66-leider Alexander Pechtold is er nog niet aan toe om de ChristenUnie uit te nodigen om samen met VVD, CDA en D66 te praten over de vorming van een nieuw kabinet. Hij wil eerst weten wat informateur Herman Tjeenk Willink zelf zegt over diens gesprek met ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers. Pechtold zei dat woensdagmiddag.

Segers zei eerder woensdag na zijn gesprek met Tjeenk Willink dat zijn partij bereid is het gesprek aan te gaan ‘als Pechtold zegt dat hij dit een faire kans wil geven’.

D66 noemde gesprekken met de ChristenUnie eerder nog onwenselijk. In een verkennend gesprek met Segers gooide Pechtold bovendien de deur dicht. Vorige week wilde hij het niet een blokkade noemen.

Inmiddels is ChristenUnie na het afhaken van GroenLinks en de weigering van SP en PvdA de laatst overgebleven mogelijkheid voor VVD, CDA en D66 om nog een meerheidskabinet te vormen.

Segers is er inmiddels door Tjeenk Willink van overtuigd dat de PvdA definitief niet meedoet aan onderhandelingen over een nieuw kabinet. Dat was voor hem belangrijk. Hij wilde namelijk niet dat de PvdA als reservecoalitiepartner achter de hand zou blijven.

Lees ook

Gert-Jan Segers (CU) staat open voor onderhandelingen met motorblok

ANP