TPOok!

 
avatar
   
Politiek

Opiniepeiling Maurice de Hond: Forum voor Democratie steeds meer een alternatief voor de PVV

Partij van Baudet staat nu op 5 zetels in peiling

Nog steeds zijn de verschuivingen in politieke voorkeur klein, maar het patroon is wel consistent. SP staat nu op 3 zetels verlies (11), CDA op 2 (17). Forum voor Democratie (FvD) staat nu op 5 zetels. Die partij ontwikkelt zich steeds meer als een electoraal alternatief voor de PVV. Als die partij er niet was zou de PVV nu niet maar slechts 1 zetel hoger staan dan bij de verkiezingen (21).

Regeren

  • 60 procent van de PvdA kiezers vindt dat die partij wel tot de regering zou moeten toetreden. (Van degenen die in 2012 wel PvdA hebben gekozen, maar nu niet is dat 51 procent).
  • Rond 60 procent van de kiezers van VVD en CDA zijn tegen het opheffen van de blokkade met de PVV.
  • 50 procent van de D66-kiezers vindt dat die partij met de ChristenUnie moet willen gaan regeren en 43 procent vindt dat niet.

Van alle mogelijke uitkomsten van de kabinetsformatie scoort VVD, CDA, D66, PvdA het hoogst. (pdf) 48 procent van de Nederlanders beoordeelt dit als een positieve uitkomst. Als er een minderheidsregering komt wordt door maar 25 procent positief beoordeeld. Zakenkabinet of nationaal kabinet ook. 40 procent zou de uitkomst “nieuwe verkiezingen” positief beoordelen.

Mochten er nieuwe verkiezingen komen dan geeft 75 procent aan hetzelfde te zullen gaan stemmen als op 15 maart. Bij SGP, PVV, PvdA, FvD, VVD zien we scores van 80 procent of hoger. Bij GroenLinks, SP, Partij voor de Dieren en 50PLUS is de score onder de 70 procent.

 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.