TPOok!

 
avatar
   
Video

Wetenschappers: ‘Familierecht moet op de schop’

'Vaders moeten automatisch ouderlijk gezag krijgen bij geboorte kind'

Tags: ,

Het familierecht moet op de schop. Vaders zouden in het vervolg automatisch ouderlijk gezag moeten krijgen bij de geboorte van hun kind. Dat is het pleidooi van hoogleraren familierecht, sociale wetenschappers en familierecht advocaten, na een rondgang van EenVandaag.

Binnen het huwelijk is ouderlijk gezag voor vaders automatisch geregeld. Maar bijna de helft van alle kinderen wordt tegenwoordig buiten het huwelijk geboren. Ongetrouwde vaders denken vaak ten onrechte dat ze automatisch ouderlijk gezag hebben, omdat ze het kind bij de gemeente hebben erkend. Terwijl zij dit ouderlijk gezag, los van de erkenning, moeten aanvragen bij de Rechtbank.

D66 en VVD

Die onwetenheid heeft soms grote gevolgen, vooral bij overlijden van de moeder of als ouders uit elkaar gaan. Vaders hebben hierdoor niets meer te zeggen over dingen als schoolkeuze, medische handelingen en ook omgang met hun kind is niet gegarandeerd. Hoogleraar Wendy Schrama: “Vaders die met de moeder samenwonen zouden bij erkenning van het kind automatisch het ouderlijk gezag moeten krijgen.”
Universitair docent pedagogiek dr. Inge van der Valk: “We moeten af van deze rechtsongelijkheid tussen man en vrouw!”

D66 en VVD probeerden al eerder de wet aan te passen. D66 Kamerlid Vera Bergkamp: “De huidige regelgeving is niet meer van deze tijd. Veel kinderen worden niet meer in een huwelijk (of bij geregistreerd partnerschap) geboren. Daarnaast weten veel ongetrouwde ouders niet dat ze na het erkennen bij de gemeente, ook nog gezag moeten aanvragen bij de rechtbank of ze stellen dit uit. Wij willen dat ongetrouwde vaders en meemoeders de mogelijkheid krijgen dat als ze hun kind erkennen ze ook gelijk het gezag kunnen krijgen.”

Steun direct Redactie

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken: (Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.