TPOok!

 
avatar
   
Politiek

Formatiewatch – Tjeenk Willink wil motorblok VVD, CDA en D66 bijeen houden

Kabinet met SP of PVV uitgesloten

Informateur Herman Tjeenk Willink legt zich nog niet neer bij een minderheidskabinet. Hij heeft onderzocht welke partijen elkaar per se uitsluiten en gaat verder met het onderzoeken van een meerderheidskabinet met daarin in ieder geval VVD, CDA en D66. Tjeenk Willink zei dat donderdag tijdens een persconferentie.

Nu eerst spreken met D66

Welke partij zich bij het zogenoemde motorblok zou moeten aansluiten is nog steeds onduidelijk. Tjeenk Willink zal donderdagmiddag met D66-leider Alexander Pechtold overleggen. Het aantal opties is beperkt. Pechtold heeft eerder duidelijk gemaakt dat hij niet in een coalitie wil met ChristenUnie, ook niet nu GroenLinks is afgevallen en de PvdA de boot afhoudt. D66 heeft daarmee nu een sleutelrol.

De informateur liet weten dat hij vooral gaat kijken of partijen elkaar op inhoudelijke gronden uitsluiten. Het zou betekenen dat D66 zijn niet-inhoudelijke bezwaren tegen de christelijke partij zou moeten laten varen. Tjeenk Willink riep in zijn algemeenheid de partijen op te bewegen.

Kabinet met SP of PVV uitgesloten

De door de SP gewenste coalitie zonder de VVD sluit Tjeenk Willink inmiddels helemaal uit. Zo’n coalitie met het CDA en linkse partijen is ‘getalsmatig niet stabiel” volgens de informateur. Een kabinet met de PVV is volgens hem ook niet mogelijk. De VVD en het CDA sluiten die partij op inhoudelijke gronden uit. SP en PVV staan daarmee buitenspel.

ANP

Steun direct Redactie

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken: (Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.