TPOok!

 
avatar
   
Politiek

Formatiewatch – Emile Roemer (SP) wil dat VVD en CDA afscheid van elkaar nemen

Het motorblok moet uit elkaar worden getrokken

De jongste ronde van de formatie is voortgezet met SP-leider Emile Roemer, die wil dat VVD en CDA elkaar loslaten. Hij sprak donderdagochtend met informateur Herman Tjeenk Willink. Die onderzoekt welke regering mogelijk is, na het mislukken van de gesprekken van het zogenoemde motorblok van VVD, CDA en D66 met GroenLinks.

Het motorblok moet uit elkaar worden getrokken

Roemer wil dat dit ‘motorblok’ uit elkaar wordt getrokken. Als VVD en CDA elkaar loslaten, kan een van beide partijen proberen een stabiel meerderheidskabinet te vormen, aldus de socialist na afloop van het gesprek. Anders moet een linkse partij in de regeringscoalitie opboksen tegen een rechtse meerderheid.

De SP zou met het motorblok een meerderheidskabinet kunnen vormen, maar Roemer ziet niets in een coalitie met de VVD. De SP wil wel meeregeren in een kabinet met CDA-voorman Sybrand Buma als premier. Hij beloofde al voor de verkiezingen van 15 maart niet met de VVD in zee te gaan. Ook als Rutte Buma loslaat, acht Roemer onderhandelingen met de VVD uitgesloten zo lang die niet laat blijken open te staan voor een koerswijziging. Samen met de bij uitstek neoliberale partij in een coalitie vreest hij een clash-huwelijk. Hij ziet zelfs geen muizengaatje, zei hij.

‘De SP is in ieder geval consistent’

Volgens Roemer had informateur Tjeenk Willink wel begrip voor zijn positie. De SP is in ieder geval consistent, zei hij.

Na het afhaken van GroenLinks is de SP de eerste partij die door de informateur is uitgenodigd als mogelijke vierde partij voor het rompkabinet van VVD, CDA en D66. Woensdag had de informateur al overleg met VVD-leider Mark Rutte en Buma. Deze twee zien de ChristenUnie wel zitten, maar D66 blokkeert dat.

ANP

Steun direct Redactie

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken: (Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.