TPOok!

 
avatar
   
Politiek

Formatiewatch – Emile Roemer (SP) donderdag naar de informateur

Woensdag waren Mark Rutte (VVD) en Sybrand Buma (CDA) te gast

Informateur Herman Tjeenk Willink ontvangt donderdagochtend SP-leider Emile Roemer. Woensdag sprak deze eerst met VVD-voorman Mark Rutte en daarna CDA’er Sybrand Buma.

Rutte: ‘Alles wat ik er over zeg helpt niet’

Rutte houdt een ‘sterke voorkeur’ voor een meerderheidskabinet van vier partijen. Dat zei hij woensdagmiddag na overleg met Tjeenk Willink. “De zaak is ingewikkel”, aldus Rutte. Hij herhaalde dat er snel een kabinet moet komen. Voor een meerderheidskabinet met VVD, CDA en D66 als het zogenoemde ‘motorblok’, zijn nog drie opties mogelijk: met ChristenUnie, SP of PvdA. Rutte wilde geen voorkeur uitspreken. “Alles wat ik er over zeg helpt niet.”

CDA-voorman Sybrand Buma, die na Rutte naar de informateur ging, benadrukte eveneens dat het niet makkelijker is geworden een meederheidscoalitie te vinden. “Na het mislukken van de vorige ronde wordt het alleen maar ingewikkelder, want we moeten alleen afstrepen.”

Mogelijkheden weinig hoopvol

D66 wil niet met de ChristenUnie. De SP heeft een coalitie met de VVD uitgesloten en de PvdA wil na de verkiezingsnederlaag in de oppositie.

Maandag mislukte de besprekingen van VVD, CDA en D66 met GroenLinks om te gaan onderhandelen over een kabinet. Het liep stuk op het vluchtelingenvraagstuk. Het besluit van GroenLinks om niet verder te gaan, leidde tot veel onbegrip bij de drie andere partijen.

Lees ook

Formatiedebat – Geert Wilders tegen Mark Rutte: Laten we op zijn minst praten

Steun direct Redactie

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken: (Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.